Kunstproject: MIJN ALICE

Van harte welkom bij mijn Kunstproject: MIJN ALICE.

Dit Kunstproject is gestart op 1 januari 2011.

aanp Kunstproject MIJN ALICE

Oktober 2023 Een nieuw Hoofdstuk MIJN ALICE: Hoofdstuk 14 in Hengelo!

Het kunstproject MIJN ALICE heeft als einddoel om zelf een boek met de titel MIJN ALICE te publiceren. Belangrijke inspiratiebronnen voor mijn kunst zijn de twee boeken van Lewis Carroll: Alice’s adventures in wonderland en Through the looking-glass and what Alice found there. De verbazing en humor, het bizarre en onwerkelijke, het groeien en krimpen van Alice inspireren en fascineren. Sinds het afstuderen aan de AKI (1997) is Alice in wat voor een vorm dan ook in mijn tekenwerk aanwezig geweest.

De basis is het tekenen. De voorliefde is het ter plekke tekenen in een ruimte. Muren, vloeren, ramen en plafonds worden tijdelijk betekend, zodat de bezoeker letterlijk en figuurlijk midden in een tekening staat. Elke expositie/tekeninstallatie wordt één hoofdstuk in mijn boek. Omdat ik altijd zonder schetsontwerp een tekeninstallatie maak, is het eindresultaat van elk hoofdstuk een verrassing en ontdekking voor mijzelf en de bezoekers. Hierdoor zijn mijn hoofdstukken geen letterlijke vertalingen van de hoofdstukken van Lewis Carroll.

2011

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 1

Het eerste hoofdstuk was te zien in de etalage van MAC Berlijn in Enschede van 1 t/m 31 januari 2011. Op de muur hing een tekening van 140 x 170 cm; het raam recht voor de tekening was beschilderd. Van buiten zag je de tekening op de muur met een omlijsting van het raam eromheen. Doordat de zon scheen, werd de tekening van het raam geprojecteerd als schaduw op de muur, mooie momenten van beweging en verandering in de tekeninstallatie.

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 2

Hoofdstuk 2 was te bewonderen van 27 februari t/m 3 april 2011 in Galerie Quinta Bies in Lonneker. Daar was een schildering die op de muren en ramen doorliep. De hele ruimte werd door een lijntekening gevuld die startte bij een kleine deurtje in een hoek net boven de vloer.

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 3

Tijdens de Kunstroute Lonneker op 12 en 13 juni was Hoofdstuk 3 te bekijken in het voormalige ziekenhuis(Z51) op het Zuidkamp. Een tekeninstallatie in een ruimte waar muren, vloer, ramen en de deur beschilderd waren.

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 4

Hoofdstuk 4 is ontstaan vanaf 20 augustus t/m 25 2011 in het Blijdensteinpark in de vorm van een kalktekening.  De performance: het maken van een tekeninstallatie op het gras in het park was te bekijken. Op zondag 4 september om 15.00 uur was de afsluiting bij Villa de Bank, Espoortstraat 182 in Enschede.

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 5 

Hoofdstuk 5 was te zien in oktober 2011 in een woning in de Flora Buurt waar ik woon, er is daar een alles omvattende tekeninstallatie door een heel leeg huis. In september werkte ik  aan de tekeninstallatie en op zaterdag 17 september gaf ik een workshop “Droomhuis” voor de kinderen uit de buurt. De opening van Hoofdstuk 5 was op zondag 2 oktober om 15.00 uur.

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 6

Hoofdstuk 6 was te zien van 13 t/m 23 oktober 2011 bij Kunstmoment Diepenheim in de vorm van een tekeninstallatie aan de Grotestraat 68.

2012

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 7

Hoofdstuk 7 was te zien  t/m 21 oktober 2012 in de Wunderkammer(locatie 1ste verdieping richting bibliotheek) op het Vrijhof Cultuurcentrum op de UT Campus in Enschede.

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 8

Hoofdstuk 8 was te zien t/m 3 september 2012 in de kleine expositieruimte op het Vrijhof Cultuurcentrum. De opening was op donderdag 31 mei om 16.00uur.

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 9

Bij Kunst in het Volkspark in Enschede op zondag 10 juni 2012 van 11.00 tot 17.30uur. Dus mis het niet. Dit hoofdstuk is ter plekke ontstaan op de kraam en het gras om de kraam!

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 10

Bij Te Kiefte Architecten Bureau in Borne. In het kader van het 25 jarige bestaan van Te Kiefte. Was te zien in september en oktober 2012.

2014

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 11 – Meine Alice: Kapitel 11

Een tekenperformance op het gras van de binnenplaats van Museum Kloster bentlage in Rheine[Duitsland] op zaterdag 5 april en zondag 6 april 2014 in samenwerking met kunstenares Kaaren Beckhof uit Berlijn. Deze tekenperformance was onderdeel van de  GrensWerteWereldTentoonstelling. GrensWerte was een grensoverschrijdend kunst- en cultuurprogramma. Vanuit GrensWerte voerden kunstenaars van 2010 tot 2014 jaarlijks tien tot vijftien kunstzinnige manifestaties of projecten uit. Dat deden zij in het gebied van de EUREGIO.

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 12

Bij TETEM kunstruimte in Enschede was Hoofdstuk 12 te zien van 18 september tot 19 oktober 2014, bij groepsexpositie OER-SPRONG. Een getekend verhaal op een stoel en 10 meter lange behangrol.

2015

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 13

Bij Concordia in Enschede was Hoofdstuk 13 te zien van 13 december 2015 tot en met 6 maart 2016. Een groepsexpositie met titel Er was eens… een sprookjesachtige kinderexpo.

2023

MIJN ALICE: HOOFDSTUK 14

Bij de 5de Art Brut Biënnale in Hengelo is Hoofdstuk 14 ter plekke gemaakt op “mijn tekenplek” op ramen, muren en vloer. Ongeveer 10 meter lang, 4 meter breed en 4 meter hoog. Was te bewonderen van zaterdag 7 oktober t/m zondag 15 oktober 2023.

BLIJF KIJKEN -MIJN ALICE- BLIJF TEKENEN!